Web stranice prilagođene mobilnim uređajima i tabletima

Kako raste proizvodnja tehnologije tako rastu i zahtjevi njenih korisnika. Ako se do sada niste upoznali s tim što je responzivni web dizajn, saznajte o tome u ovom blogu.

Tehnologija i informacija

Prve informacije koje su počele kružiti nevidljivim valovima bile se emitirane kroz radio valove, nakon čega se pojavila čudesna kutija koja je prenosila sliku i zvuk. Kako je ljudska znatiželja rasla, tako se netko dosjetio reklama. Prve reklame bile su jednostavne slike nekih proizvoda sa zabavnom glazbom u pozadini, dok na novijim reklamama od nekoliko sekunda radi cijeli tim ljudi, od psihologa, kamermana, dizajnera do režisera, kostimografa i drugih. Nakon televizije, pojavilo se računalo na kojem su se ljudi mogli, ne samo reklamirati, nego i prezentirati te nuditi svoje proizvode i usluge. Danas, skoro svaka osoba ima cijeli online svijet na dlanu ili u džepu. Riječ je naravno o mobitelu, uređaju koji besprijekorno dobro razvrstava, nudi, traži i objavljuje bilo koju vrstu informacija.

Responzivni web dizajn

Neki su od vas već iz prvog odlomka pretpostavili o čemu se ovdje radi. Responzivni web dizajn je dizajn koji je prilagođen za sve ekrane naših „surferskih uređaja“ bilo da je riječ o televiziji, monitoru, laptopu, tabletu ili mobitelu. Za bolji dojam pogledajte sliku ispod.

Responzivna web stranica
Neresponzivna web stranica

Zašto responzivno?

U moru dobrih razloga i argumenata zašto responzivno ističu se dva čvrsta razloga. Prvi je ponašanje posjetitelja na stranici. Jeste li znali da prema Googleovim podacima preko 40% posjetitelja odmah napusti stranicu koja nije responzivna. Drugi razlog je SEO. Tražilice lošije rangiraju one stranice koje nisu prilagođene za mobilne uređaje.

Što se mijenja na mobilnoj verziji?

Osim rasporeda i dimenzija sadržaja, te veličine fonta, ništa se ne mijenja (ukoliko nije riječ o blogu ili portalu, tada su neki oglasi dostupni samo u desktop verziji). Ukoliko to želite, vaš sadržaj može biti promijenjen ili „skriven“ ovisno o tome što biste htjeli prikazati publici.

Nadamo se da vam je ovaj blog pomogao, otiđite na svoju web stranicu i provjerite je li responzivna. Ako nije, slobodno nam se javite! Rado ćemo vam pomoći u rješavanju tog problema.