Web stranice nekad i danas

Od nastanka prve web stranice prošlo je 25 godina, od tada pa do danas mnogo se toga promijenilo u online svijetu. Ozbiljne tvrtke shvatile su da im je potrebna online prisutnost već nakon par godina od pojavljivanja prve web stranice. Prve online narudžbe hrane zabilježene su još 1995. godine. U ovom članku donosimo zanimljive razlike imeđu nekadašnjih i današnjih web stranica.

McDonalds nova web stranica

Teške web stranice sa statičkim tekstom u odnosu na lagane i pomno dizajnirane web stranice

Nekad:

U početku su web stranice bile samo običan tekst bez ikakvog dizajna. Razlog tomu su programski jezici koji nisu dozvoljavali dizajn te loša internetska veza.

Danas:

U današnje vrijeme web dizajneri imaju potpunu slobodu u osmišljavanju i kreiranju web stranica. Za razliku od ondašnjih programskih jezika, današnji nude poprilično više mogućnosti, a i ima ih puno više. Što se tiče internetske mreže, 5G mreža koju danas koristimo neusporedivo je bolja od one iz 1995. godine.

Layout temeljen na tablicama u odnosu na CSS pozicioniranje elemenata

McDonalds stara web stranica

Nekad:

Prvi web dizajn koji je bio dostupan bio je onaj pomoću tablica. Web dizajneri bi podijelili ekran na redove i stupce, a zatim u određene ćelije ubacivali željeni sadržaj. Njihov posao bio je uvelike olakšan jer se nisu zamarali responzivnim dizajnom.

Danas:

Način tablica koristio se do prije nekoliko godina, ali danas je potpuno van upotrebe. Razlog izbacivanja tablica leži u tome što u današnje vrijeme nema potrebe za organiziranjem tolikog sadržaja, što ne znači da je današnji sadržaj lošiji ili neorganiziraniji. Struktura današnjeg sadržaja je čvrsta i ima konačni cilj.

Flash u odnosu na HTML i CSS

Nekad:

Nekoliko godina nakon dosadnog web dizajna bez slika i boja na scenu je stupio flash, tehnologija koja je dizajnerima omogućila šarenilo poput raznih animacija, boja, buttona i sl. Tadašnje web stranice izgledale su skroz netipično za naše doba.

Danas:

Danas web developeri koriste HTML i CSS jer su puno lakši i izrada same stranice je brža. Glavni problem flasha u odnosu na HTML i CSS je taj što ga tražilice ne mogu indeksirati. Kao što već znamo web stranica bez SEO-a je neiskoristiva.

Previše detalja u odnosu na minimalistički dizajn

Nekad:

Nekad su se dizajneri trudili zadiviti publiku sa što više elemenata na web stranici i privući ih šarenilom. Ako pogledate stranicu s početka ovog tisućljeća primijetit ćete kako se tada strahovalo od praznog prostora na stranici.

Danas:

U novije doba koristi se minimalistički web dizajn koji je puno jednostavniji i učinkovitiji. Posjetitelji surfaju velikim brzinama i ne čitaju prevelike tekstove. Kako bismo doveli korisnika do željene radnje na web stranici, moramo ga u što kraćim crtama informirati o našim proizvodima ili uslugama.

Ručno kodiranje u odnosu na website buildere

Nekad:

Na početku su se stranice kodirale ručno bez ikakvih dodatnih alata, što je bio jako naporan posao. Tada nije bilo ni CMS-a kojim bi klijent mogao sam ažurirati podatke na stranici.

Danas:

Današnje složenije web aplikacije rade timovi koji također „kucaju“ kod, dok se manje web stranice rade u website builderima poput wordpressa. Kako bi poboljšali funkcionalnost, stranice web developeri dodaju dodatne dijelove koda.

Nadamo se da vam je ovaj članak razjasnio sliku o razlikama web dizajna iz prošlosti i danas. Požurite na svoju stranicu i provjerite je li ona u skladu s današnjim standardima. Ako nije kontaktirajte nas na gumb ispod i započnimo s vašim novim projektom.