Kako skupiti više followera na instagramu

Upravo ste objavili nešto na svom instagram profilu i uvjereni ste da je vaša objava odlična, ali nakon nekoliko sati imate svega par lajkova i odaziv publike jako je loš. Pitate se kako dobiti više followera na instagramu? Ne postoji recept koji vam možemo propisati za siguran uspjeh, ali svakako postoje načini kojima možete poboljšati vaš profil.

Kako poboljšati instagram profil

1. Optimizirajte svoju biografiju

Čemu služi biografija? Ona vas predstavlja vašim sljedbenicima, govori o vama, čime se bavite, što radite u slobodno vrijeme, što želite da korisnici poduzmu na vašem instagram profilu. Kako bi trebala izgledati vaša biografija na instagramu? U biografiji bi se svakako trebao nalaziti jasan opis onoga što radite i poziv na akciju kao što su: kupite, pročitajte, kontaktirajte nas i sl. Uz to, jako je važna i poveznica koju vam instagram pruža. Neki stavljaju link na svoju web stranicu, neki ažuriraju linkove kako bi potaknuli publiku da pročita novi blog, dok neki koriste mrežu linkova poput linktree. Koristite i hashtagove kako biste postigli čvršći odnos s publikom.

2. Odredite dobro vrijeme za objavljivanje

Ne postoji najbolje vrijeme za objave, ali postoji dobro vrijeme za objave. Pitate se kako saznati koje je to vrijeme? Odgovor je pomoću Instagram analitike. Uđite u rubriku uvidi i tamo ćete saznati kada je vaša publika najaktivnija. Vrijeme objava možete odrediti i logički, po dobu dana. Podjelite vrijeme u danu na prije posla, pauza na poslu, vrijeme skrolanja, nakon posla, večer i sl.

3. Objavljujte dosljedno

Istraživanja pokazuju da tvrtke dijele četiri objave tjedno, a preporučljivo bi bilo barem jednom dnevno. Neka istraživanja također su pokazala da tvrtke koje objavljuju svaki dan imaju puno bolji učinak i brže stječu pratitelje od onih koji objavljuju manje. Jeste li znali da Instagram algoritam posjeduje vremensku liniju pomoću koje prati angažman i po tome vaše objave iskaču na vrh. Prilikom stvaranja sadržaja vodite računa o tome da objave budu relevantne i kvalitetne jer je to jednako važno kao i dosljednost.

4. Naučite kako radi algoritam

Mnogi korisnici instagrama u početku su paničarili zbog prelaska s kronološkog feeda na timeline. Od te promjene prosječan post vidi 50 % više sljedbenika nego prije. Postoji šest čimbenika koji određuju što se prikazuje na vremenskoj liniji svake osobe: interes, učestalost, pravovremenost, odnos, upotreba i praćenje. U nastavku pročitajte više o ovome.

  1. Interes: Koliko instagram misli da će se post svidjeti nekoj osobi na temelju prethodnih aktivnosti
  2. Učestalost: Koliko često osoba koristi instagram
  3. Pravovremenost: Koliko je post svjež
  4. Odnos: Profili s kojima osoba komunicira
  5. Upotreba: Koliko vremena osoba provodi na instagramu
  6. Praćenje: Postovi s računa koje osoba prati
objave-na-instagramu

5. Eksperimentirajte s različitim vrstama sadržaja

Instagram je već odavno mnogo više od fotografija. Tijekom godina aplikacija je uvela mnoge nove značajke koje pomažu u posluživanju i traženju sadržaja. Miješanje različitih vrsta sadržaja jedan je od najboljih načina za stjecanje novih pratitelja jer vam daje priliku da se povežete s većim brojem ljudi. Algoritam promatra interese i po tome određuje kome će servirati koji sadržaj.

6. Brendirajte se i stvorite jedinstven sadržaj

Varate se ako mislite da ljudi prate vaš instagram da bi vidjeli prodajne ponude. Oni vas prate jer uživaju u vašoj osobnosti i sadržaju koji stvarate. Odredite kakav pristup s pratiteljima želite. Možete biti smiješni, zabavni, informativni, razigrani ili cinični. Pazite kako postupate jer vaš pristup treba biti usklađen s uvjerenjima vašeg brenda. Vodite računa o tonu, stilu i vrijednostima te pratite boje i fontove vašeg brenda.

7. Potrudite se napisati sjajne opise

Kada posjetitelji vide lijepu fotografiju to će im privući pažnju, ali opisi fotografije su ti koji zadržavaju publiku. Iskoristite mogućnost opisa u svoju korist i dodajte više pojedinosti o fotografiji ili videozapisu koji ste podijelili. Još jedna prednost opisa su ključne riječi pomoću kojih možete izići u pretraživanjima preko aplikacije. Naslovi fotografija mogu sadržavati do 2 200 simbola što ne znači da svaki put trebate popuniti taj kapacitet, ponekad je dovoljan samo kratak i šaljiv naslov. Trenutni prosjek znakova je 400 dok je prije nekoliko godina bio 140.

8. Istražite i koristite hashtagove

Izgleda da hashtagovi nigdje nisu toliko korisni kao na instagramu. Ovo je jedan od najboljih načina za stjecanje novih followera. Krenite s istraživanjem hashtagova koji bi se mogli svidjeti vašoj publici. Neki alati na instagramu daju vam mogućnost pronalaska relevantinh hashtagova. Na primjer, jednostavno upišite par riječi o svojoj slici i alat će vam preporučiti najbolje hashtagove. Hashtagovi će učiniti vaš sadržaj vidljivim pretraživanjem ili filtriranjem kada posjetitelji kliknu hashtag iz drugog posta. Instagram dopušta 30 hashtagova ali optimalan broj je 9 hashtagova po objavi.

9. Surađujte s publikom

Rast na instagramu uvelike ovisi o vašem angažmanu. Imajte na umu da samo zato što netko vidi vaš sadržaj ne znači da vas trenutno prati. Uključite se u rasprave i odgovarajte na sve komentare. Nemojte biti pasivni i čekati da vaši pratitelji sami započnu razgovor, postavljajte pitanja, radite ankete i pozivajte ih na radnje po profilu, bilo da se radi o storyju ili feedu. Također poželjno bi bilo pozivati pratitelje da označe prijatelje u komentarima. Na taj način sigurno ćete biti uspješni u širenju publike.

10. Postavite link na svoj instagram s drugih adresa

Olakšajte ljudima da pronađu vaš instagram profil tako što ćete dodati link na njega u podnožje emaila, na vašu web stranicu, BIO na drugim društvenim mrežama. Također možete se promovirati i offline tako što ćete koristiti QR kod koji vodi na vaš profil.

Društvene mreže su jako bitne u širenju i održavanju poslovanja, zato vas pozivamo da napravite profile na društvenim mrežama. Ako već imate profil ne dopustite da bude zanemaren. Vrijeme provedeno na kreiranje sadržaja nije gubljenje vremena. Ako mislite da nemate vremena ni znanja kontaktirajte nas.