Kako izbiti na prvu stranicu Googlea?

Prije svega trebate znati kako funkcionira tražilica.

Vaša web stranica je online, ali je ne možete pronaći prilikom upisivanja ključnih riječi u tražilicu. U ovom blogu pokušat ćemo vam pomoći u rješavanju tog problema. Da pojednostavnimo, koristit ćemo primjer trgovačkog centra. Server je trgovački centar, a vaša stranica je trgovina u tom trgovačkom centru. Kupac je u ovom slučaju bilo koji posjetitelj koji pretražuje Internet. Recimo da ste vlasnik jednog od pet restorana brze hrane u tom centru. Naravno da želite da vaš restoran bude na što prometnijem mjestu, blizu ulaza u centar, ali vaše poslovanje počinje s najlošijeg mjesta i trebate se dokazati kao relevantan i poželjan izbor da bi dospjeli na „udarnu“ poziciju. Ono što je za restoran u centru ljubaznost i kvalitetna hrana to je za web stranicu relevantan tekst, dobra fotografija i brzina učitavanja stranice. Naravno da još dosta stvari utječe na pozicioniranje, a više o tome pročitajte u nastavku teksta.

Što je SEO?

SEO je skraćenica za Search Engine Optimization. Kao što sama riječ kaže, SEO je optimiziranje web stranice za tražilicu. Koja je razlika između optimizirane i neoptimizirane web stranice? Optimizirana web stranica za razliku od neoptimizirane sadrži dobre i opisane fotografije koje prikazuju ono čime se bavite i što prodajete. Također, za optimizaciju jako je važno da je tekst stranice relevantan i gramatički ispravan. Google jako dobro zna jeste li kopirali tekst s neke online enciklopedije, tuđe web stranice ili ste ga sami napisali. Isto tako je i s prijevodom stranice, nije isto je li stranicu prevodio netko prosječan ili profesionalni prevoditelj. Vaša web stranica je ogledalo vaše tvrtke i zahtjeva dosta pažnje i odgovornosti. Ako vas Search Engine prepozna i istakne, vaš uspjeh je zagarantiran. Pomoću SEO-a želite dovesti ljude na stranicu, zar ne? Iskoristite društvene mreže na najbolji način i povežite ih sa svojom web adresom jer Search Engine jako cijeni komunikaciju s klijentima.

Što je SEM?

Ukoliko ste optimizirali vašu web stranicu, a konkurencija vas prati u stopu, SEM je stvar koja vam može pomoći. SEM je skraćenica za Search Engine Marketing. Na početku je bitno naglasiti da je SEM bez SEO-a nepotreban. Search Engine Marketing radi na principu plaćenih oglasa. Recimo da vaš restoran brze hrane s početka priče radi dostavu. Nakon što u tražilicu unesete „dostava brze hrane“ vaša konkurencija se pojavljuje prije vas. Prije svega, to je znak da poboljšate SEO. Isto tako možete platiti oglas koji će vam dati prednost na tražilici prilikom
unašanja ključne riječi koju ste prije toga provjerili pomoću alata za istraživanje ključnih riječi.