Fotografija na webu

Zanimljivosti o fotografiji i učinak na ljudski mozak.

Koliko puta ste čitajući novine skrenuli pažnju na članak sa dobrom i zanimljivom fotografijom? Neki će od vas nakon ove rečenice zastati i tek onda shvatiti da im se upravo to i dogodilo, ali da toga uopće nisu bili svjesni.  Stariji ljudi, osnovnoškolci pa čak i neki srednjoškolci uopće ne čitaju novine nego samo gledaju zanimljive slike i naslove. Prilikom sljedećeg čitanja novina obratite pažnju na slike i vidjet ćete da novinski urednici prate koje fotografije donose najbolju čitanost te ih više puta upotrebljavaju kako bi povećali posjećenost . Neki od najučestalijih primjera su slike navijačkih skupina, policijskih automobila s upaljenom rotacijom ili slike aktualnih estradnih ljepotica.

Razlika između dobre i loše fotografije.

primjer dobre i loše fotografije

Na ovoj slici vidimo primjer dobre i loše fotografije. Nadam se da vam ne treba puno govoriti o estetskim prednostima i manama ovih fotografija. Što nam još fotografija može poručiti osim da je dobra ili loša? Recimo da kupujete novi automobil i nalazite se na web shopu koji prodaje polovne automobile, profiltrirali ste sadržaj na stranici i sada u košarici imate pet favorita za kupnju. Siguran sam da se u košarici NE nalaze automobili bez fotografije, automobili sa samo jednom fotografijom, s fotografijom koja prikazuje samo pola automobila, automobili sa noćnom fotografijom i mnogo drugih već poznatih slučajeva. Iz ovog primjera vidimo da fotografija može izazvati osjećaj povjerenja u čovjeku (on je ozbiljan prodavač, prezentirao mi je proizvod iz svih kutova i iznio mogućnost da vidim mane i vrline tog automobila). Naravno da će tehnički dio i stanje automobila odigrati ključnu ulogu u kupnji, ali kako doći do samog čina kupnje? Kako navesti posjetitelja da pogleda i kupi baš vaš proizvod?

Formula je: dobar opis + dobra fotografija = poziv na radnju, poziv na radnju + dobar proizvod = kupovina!

Kako posjetitelji vide fotografiju?

U prošlom paragrafu smo se bazirali na „natjecanje“ fotografije na internetu, a u ostatku teksta ćemo govoriti kako fotografija služi u svrhu web dizajna. Baš kao što predstavlja proizvod, fotografija može predstavljati i usluge. Da bi bila ugodna oku svaka stranica treba imati određeni sklad, kako teksta i boja tako i slika. Nije pravilo da je svaka fotografija dobra za svaku stranicu. Uz sadržaj slike jako je bitna i svjetlina, boja, oštrina, filter slike i mnoge druge stvari koje utječu na raspoloženje posjetitelja. Kada je posjetitelj na stranici naš cilj je zadržati ga, a u tome nam uvelike pomaže dobra i zanimljiva fotografija. Da bi znali kako napraviti dobru fotografiju najprije trebamo odrediti skupinu ljudi kojoj se obraćamo.

Ako, naprimjer, radimo stranicu za apartman prvo trebamo odrediti kakve goste želimo u tom apartmanu, jesu li to mladi partijaneri, češka obitelj ili par umirovljenika iz Njemačke. Sigurno se slažete da će partijanerima biti zanimljive šarene slike obližnjeg beach bara, češkoj obitelji slike sunčane plaže, dok će paru umirovljenika iz Njemačke pažnju privući fotografija vrta u suton.

Kako tražilica vidi fotografiju?

Zadržimo se na primjeru apartmana. Odredili ste vrstu gostiju, unajmili fotografa, a posjećenost stranice je i dalje loša. U čemu je problem? Svaka fotografija je skup piksela malih točkica koji čine jednu cjelinu baš kao što skup sitnih travki čini zelenu površinu. Kada profesionalni fotograf fotografira vašu okućnicu ta slika je odlična, ali je „teška“ i povećava vrijeme učitavanja stranice što loše utječe na SEO . Kako bismo to poboljšali, fotografiju trebamo „olakšati“ tako da uklonimo nepotrebne piksele (sitne travke), a pritom ne promijenimo sadržaj slike. Ovo nije jednini način kako poboljšati pristupačnost, ali je nešto osnovno, usudio bih se reći čak i neophodno.

TaDESIGN i fotografija.

Kroz svoj rad uvijek sam težio da svojim klijentima ukažem na važnost fotografije. Kako biste pobliže shvatili kako fotografija utječe na web stranice možete pogledati moj portfolio.

Nadam se da vam je ovaj blog pomogao i da će vam ostale objave također biti od koristi. Za svako dodatno pitanje slobodno se obratite na kontakt ili u inbox društvenih mreža.

Napomena: SEO ne ovisi samo o fotografijama!